Emma Emma Kids

Formaten

Matrassen worden in allerlei soorten en maten aangeboden. Bij het kopen van een matras wordt de maat vaak in centimeters uitgedrukt. Hotels vaak spreken van een queensize of een kingsize. Welke maten worden daar precies mee bedoeld? En welk formaat bed kan je nou het beste kiezen?

Eenpersoonsbed

Met een eenpersoonsbed wordt meestal een bed met de afmeting 90x200 bedoeld. In Nederland zijn andere lengtematen, zoals 210 of 220, inmiddels ook zeer gewild. Het eenpersoonsbed is een veelgebruikt formaat voor logeerbedden of kinderen en tieners, maar ook singles kiezen vaak voor een standaard eenpersoonsbed.

Twijfelaar

Een twijfelaar is 100 of 120 centimeter breed. Vroeger sliepen er vaak meerdere kleine kinderen in een twijfelaar bed. Dit formaat doet nu steeds vaker dienst als extra breed eenpersoonsbed voor mensen die alleen slapen, maar toch een beetje extra ruimte willen hebben. In kleine slaapkamers wordt de twijfelaar nog wel eens gebruikt als tweepersoonsbed. Heerlijk knus, maar alleen weggelegd voor vaste slapers.

Tweepersoonsbed

Vraag iemand in welk formaat bed ze slapen en de kans is groot dat het antwoord "gewoon een tweepersoonsbed" is. Een tweepersoonsbed kan 180, 160 of 140 centimeter breed zijn en 200, 210 of 210 centimeter lang, maar het klassieke tweepersoonsmatras is toch wel de 140x200. Hoewel de voorkeur de laatste jaren enigzins naar de grotere maten is verschoven, is de 140x200 nog steeds een populair formaat.

Queensize

De benaming queensize komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het Amerikaanse queensize bed wordt in inch gemeten en is omgerekend 152x203 centimeter groot. In Nederland wordt met queensize meestal een 160x200 matras bedoeld.

Kingsize

Het kingsize matras is het grotere broertje van het queensize matras. De Amerikaanse maat is 193x203 centimeter. In Nederland wordt meestal het 180x200 matras bedoeld, maar soms ook het 200x200 matras. Dit is een uiterst comfortabel formaat met alle ruimte voor twee, of zelfs voor het hele gezin.

Welk formaat matras je het beste kan kiezen hangt veel van je persoonlijke situatie af. Slaap je met een partner, maar heb je het snel warm of ben je een lichte slaper? Kies dan voor en queen- of zelfs een kingsize bed, zo nodig met twee aparte matrassen. Als je alleen slaapt, is een eenpersoonsbed voldoende, maar velen kiezen toch voor het comfort van een tweepersoonsbed. Om de juiste lengte van het matras te kiezen is de richtlijn 20 centimeter bij je lichaamslengte op te tellen. Voor Nederlanders wordt dat al snel meer dan twee meter!

Terug naar de begrippenlijst 
Hoe meld ik mij af?

Je kan je afmelden door op de betreffende link in de nieuwsbrief te klikken. Afmelden is ook mogelijk om in het klantenaccount onder het menu 'Nieuwsbrief abbonnementen'. Je kan tenslotte ook contact opnemen met de klantenservice.

Er zijn geen kosten verbonden aan het aan- of afmelden.