Emma Emma Kids

Veiligheid in ledikant en slaapkamer

Veiligheid in kinderbed

Veel ouders vragen zich af waar een goed kinderbed aan moet voldoen om een kindje goed en veilig te laten slapen. Het moment dat een kindje slaapt, is namelijk ook het moment waarop een baby zich verder kan ontwikkelen en groeien. Genoeg slapen in een veilige omgeving is daardoor erg belangrijk! Hier helpen we je graag bij.

Tijdens de zwangerschap en vlak voor de geboorte van je baby komt er veel op je af als ouders zijnde. Voor veel ouders is dit dan ook uitdagende fase met veel vragen, maar ook veel informatie. Wat is het beste babymatras? Wat is belangrijk bij een ledikant? Oftewel, wat is het beste voor de kleine? Deze vragen willen we graag voor je beantwoorden, zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent in de keuze van een goed en veilig kindermatras en kinderbed. Voor de veiligheid moet je zowel letten op een goed babymatras, als een veilig ledikant en een goede slaapomgeving. Ongeacht de keuze van het bedje en het matras, is de veiligste houding voor de baby om op de rug te slapen. Dit zorgt ervoor dat de luchtwegen van de baby altijd vrij zijn. Ook wordt op deze manier beter de warmte afgevoerd. Om deze warmte afvoer goed te regelen dienen er dan ook geen kussens of grote knuffels in het bed te liggen; het risico bestaat, dat je baby hier tegenaan komt en dat de warmte niet volledig kan ontsnappen.

Tips voor een veilige slaapkamer

Naast het juiste kinderbed voor je baby, is het ook belangrijk om te letten waar het kinderbed geplaatst wordt bij de inrichting van de slaapkamer. Zo wil je niet dat je kind ergens achter blijft hangen, ergens op kan klimmen of dat de aanvoer van frisse lucht wordt belemmerd. Ook regulatie van warmte is belangrijk, dit doet je baby via het hoofd - deze moet dus ook altijd vrij zijn. Denk aan de volgende zaken voor een veilige slaapomgeving:

 • Zorg dat het ledikant niet te dicht bij gordijnen, koorden of snoeren worden geplaatst. Hier kan je baby namelijk in verstrikt raken.
 • Zet het bed niet naast een verwarming, je baby kan niet alleen te warm worden, maar kan zich hier ook aan branden.
 • Houd de temperatuur van de kamer zo constant mogelijk en tussen de 18 en 20 graden.
 • Zorg ervoor dat het ledikant niet naast een raam staat. Als je kindje wat ouder wordt kan deze op de vensterbank klimmen en zich hierdoor bezeren.
 • Zolang je baby in het ledikant ligt is het aan te raden om geen knuffels of kussens in het bed te leggen. De baby kan hier tegenaan rollen waardoor het kindje te warm krijgt, ook kan ademnood ontstaan. Dit kan het zogeheten rebreathing en mogelijk ook wiegendood in de hand werken.
 • Hang speelgoed zoals de babymobiel buiten het bereik van de baby, het kindje kan hierin verstrikt raken en onderdelen kunnen losraken.
 • Veilig gebruik betekent ook dat je je baby in de eerste 2 jaar in een slaapzak of met een babylaken en dekentje laat slapen. Een slaapzak is veilig, doordat deze ervoor zorgt dat je baby niet met het hoofd onder het beddengoed terecht kan komen. Je baby kan daardoor bovendien moeilijker op de buik rollen. Veilig gebruik van een babylaken met dekentje houdt in dat je het bed stevig opmaakt. Het is belangrijk om in de eerste 2 jaar geen dekbed te gebruiken, dit is namelijk nog te warm voor een kindje.

Zodra je kindje wat groter wordt en niet meer in het ledikant past, vaak iets na het 2e levensjaar, kun je gaan kijken naar een bed en een bijbehorend peutermatras. Een gangbaar peutermatras heeft de afmeting van 70x140. Ook mag de peuter vanaf 3 jaar een dekbed met een leuk dekbedovertrek. Ook een hoofdkussen is dan mogelijk, maar het hoeft niet. Peuters kunnen vaak niet stilzitten en houden ervan om een speciaal bed te hebben, zoals een hoogslaper of een stapelbed - sommige bedden hebben zelfs een kleine glijbaan! Echter is het niet aan te raden om kinderen voor het 6e levensjaar in een hoogslaper of stapelbed te laten slapen. Een val van het bovenste bed kan voor ernstig letsel zorgen. Mocht je toch een stapelbed hebben of willen aanschaffen, laat je kindje dan tot het 6e levensjaar in het onderste bed slapen.

babywijzer goed en veilig babymatras

Een goed en veilig babymatras

Je baby slaapt in de eerste levensjaren 12 tot 18 uur per dag. In de eerste 3 jaar slaapt een baby net zoveel als een volwassene in 6 jaar. De wervelkolom en de hersenen maken in deze periode belangrijke ontwikkelingen door. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door voldoende en goede slaap.

Het kinderbed met daarbij een goed matras is één van de belangrijkste dingen bij de aanschaf van een kinderkamer, omdat het matras het meest intensief gebruikt zal worden. Een weloverwogen keuze van een babymatras is dan ook erg belangrijk. Daarbij moet je de juiste afmeting vinden voor in het kinderbed.

Emma Kids Babymatras

Het Emma Kids babymatras is al veilig voor de allerkleinsten!

NAAR HET EMMA BABYMATRAS

Veiligheid

Een veilig babymatras moet zowel veilig zijn in de productie van het babymatras als bij het gebruik ervan. Zo dienen er geen schadelijke stoffen in het matras te zitten. Daarnaast moet het matras veilig in het gebruik zijn, bijvoorbeeld door geen treklipje voor de rits te hebben wat je kind open kan trekken, en door verstevigde randen te hebben voor als je kind probeert te gaan staan.

Waarop dien je te letten?

 • Geen schadelijke stoffen. Zowel in het gebruikte materiaal als ook de vluchtige stoffen die uit het matras komen tijdens het gebruik. Dit kun je tegengaan door te letten op keurmerken, zoals OEKO-TEX Standard 100 (klasse 1), LGA en de Emissionsklasse. Het FKT certificaat zorgt daarnaast voor dat het matras geen allergische reacties met de huid oproept.
 • Gewicht. Matrassen dienen zwaar genoeg te zijn zodat je kind niet tussen het matras en de bedbodem terecht komt. Daarnaast zorgt het gewicht ervoor dat je kind niet zomaar het matras kan optillen en eronder kan belanden.
 • Verstevigde randen. Dit zorgt ervoor dat je kindje niet zomaar tussen de bedbodem en het matras terecht komt. De verstevigde randen zorgen ervoor dat je kindje niet makkelijk met de benen naar buiten glijdt wanneer het op het matras wil gaan staan.
 • Geen treklipje voor de rits, dit zorgt ervoor dat de baby het matras niet zomaar kan openritsen. Zeker als kinderen wat ouder zijn kan dit voorkomen.
 • Ademend vermogen. Ook ventilatie zorgt voor een veilig matras, omdat het de kans op wiegendood kan verminderen. Ondanks het feit dat het niet onomstotelijk vast staat dat het wiegendood tegengaat, heeft het wel een positieve impact.
 • Anti-allergisch of anti-huisstofmijt babymatrassen. In een aantal gevallen zijn deze matrassen ingespoten met anti-huisstofmijt oplossingen. Er zijn twijfels over de veiligheid van deze ingespoten substanties. Om deze reden heeft Emma ervoor gezorgd dat de volledige tijk gewassen kan worden op 60 graden. Hierdoor kunnen huisstofmijt en de meeste bacteriën gedood worden, zonder stoffen in het babymatras te spuiten.
 • Afmeting van het kinderbed. Dit is belangrijk, omdat het babymatras goed in het ledikant moet passen om schuiven te voorkomen. Meer hierover vind je onder het kopje 'Een geschikt ledikant'.

Wat betreft veiligheid zijn we bij Emma nog een stap verder. Naast een goed en veilig product zorgen we er ook voor dat het matras niet met plastic in aanraking komt door het matras eerst in een stoffen hoes te wikkelen voordat het in plastic wordt ingepakt en verzonden.

Ademend

Het ademend vermogen van het kindermatras is belangrijk, omdat een kind in de eerste jaren veel zweet. Een goede ventilatie is daardoor belangrijk. Belangrijk aan een ademend matras is dat de matrashoes luchtig is, niet waterafstotend en niet van plastic (want dit ventileert niet). De dikte van een babymatras is ook belangrijk. Zo is een dunner matras doorgaans luchtiger dan een dikker matras omdat het matras makkelijker kan luchten. Voldoende dikte met een goede ondersteuning begint vanaf een 8 cm dik babymatras. Ook verticale luchtkanalen helpen mee aan het ademend vermogen van een kindermatras. Let wel op, dat de bedbodem daarbij ook voldoende lucht doorlaat.

Hygiëne

Babymatrassen hebben erg veel te verduren, zo zorgen speeksel, urine en zweet ervoor dat de tijk flink vies kan worden. Let er daarom op, dat de matrashoes gewassen kan worden op 60 graden. Dit zorgt er niet alleen voor dat de hoes goed schoon wordt, ook huisstofmijt en de meeste bacteriën leggen bij deze temperaturen het loodje.

Hardheid

Een goed babymatras heeft de juiste hardheid. Dit is doorgaans wat harder dan wat je voor volwassenen matrassen gewend bent. Het beste babymatras zorgt ervoor dat het lichaam van het kindje niet te ver inzakt en biedt een goede ondersteuning voor de wervelkolom. De hardheid zorgt ervoor dat de wervelkolom zich goed ontwikkelt. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je baby het niet te warm krijgt in bed. Hoe dieper je namelijk in een matras zakt, des te minder oppervlakte je over hebt om jezelf af te koelen. Deze betere ventilatie vermindert mogelijk ook de kans op wiegendood bij kinderen. Om erachter te komen of een babymatras hard genoeg is druk je met gestrekte arm en vlakke hand op het matras, als het matras hard genoeg is kan het een klein beetje worden ingedrukt.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is belangrijk, een matras heeft veel te verduren en baby’s slapen heel veel uren, dit zorgt voor slijtage. Daarom wil je een product dat uit kwalitatief hoogwaardige materialen is gemaakt, zoals Safesleep schuim. De garantietermijn die de fabrikant of verkoper aanbiedt geeft ook een indicatie over de kwaliteit van het product, hoe langer de garantie hoe meer vertrouwen de fabrikant in het product heeft.

Een geschikt ledikant

Na de wieg, is het ledikant het belangrijkste bedje in de eerste levensjaren van de baby. Omdat de baby zo hard groeit wordt vaak al na een aantal maanden overgestapt van de wieg naar een ledikant, of wordt direct na de geboorte voor een ledikant gekozen.

Omdat het ledikant is gemaakt voor de groei van de baby, is hierbij de bedbodem verstelbaar. Als je kindje nog niet kan staan of zitten, kun je de bodem naar de bovenste stand zetten. Naarmate de baby kan zitten of staan, pas je de bedbodem naar wens aan, zodat je kindje altijd veilig in het ledikant blijft. Het ledikant is ook te herkennen aan de standaardmaat voor het matras, deze is 60x120. Belangrijk is wel dat het matras niet te los in het ledikant ligt.

We hebben een aantal tips voor je om je te helpen een geschikt en veilig ledikant te vinden:

 • Let op of er scherpe randen aan het bed zitten waaraan je baby zich kan bezeren.
 • Zijn de spijlen niet te ver uit elkaar zodat de beentjes van je kindje hier niet te makkelijk tussen kunnen komen? Tussen de 4,5 en 6,5 cm afstand tussen de spijlen is voldoende.
 • Kijk ook naar de hoogte van de spijlen, deze dienen tot aan de bodem te lopen. Indien deze tot halverwege lopen, kan je baby ertussen komen.
 • Controleer of alle onderdelen goed vast zitten, geen losse schroeven of onderdelen. Bij verwijderbare spijlen doe je er goed aan te controleren of je kindje niet zelf de spijlen eruit kan halen.
 • Het babymatras dient goed vast te zitten in het ledikant, om te voorkomen dat je baby hieronder kan schieten of dat het matras gaat schuiven. De maximale binnenmaten van een ledikant zijn dan ook 63x123 cm (bij een 60x120 babymatras) of 73x143 cm (bij een 70x140 peutermatras).
 • De bodem van het bed heeft bij voorkeur een lattenbodem. Omdat pasgeborenen veel zweten is het belangrijk dat de ventilatie van het babymatras goed zijn werk kan doen en dit gaat bij een lattenbodem het beste.
 • Kijk of de bodem verstelbaar is, dit is vooral handig voor jezelf en beter voor je rug bij het oppakken van de baby.

Het ledikant dient een maximale binnenmaat van 63x123 of 73x143 te hebben

Nadat je kindje uit het ledikantje is gegroeid wordt het tijd voor een groot bed, een heus kinderbed! De matras afmetingen voor een kinderbed beginnen al bij 70x140. Vanaf 3 jaar mag een peuter slapen met een dekbed en natuurlijk een leuke dekbedovertrek. Een hoofdkussen gebruiken is vanaf die leeftijd ook veilig. Veilig is het bij die leeftijd ook om je kind met knuffels en andere dingen in het kinderbed te laten slapen. Wat betreft matrassen ben je vanaf die leeftijd ook weer flexibeler, zoals bij volwassenen matrassen.

Kleine ontdekkers verdienen een veilige slaap

NAAR HET EMMA BABYMATRAS
Hoe meld ik mij af?

Afmelden is mogelijk door in je account onder het menu 'Nieuwsbrief abbonnementen' te kliken op afmelden. Heb je geen account bij Emma, dan kan je je afmelden door op de link 'afmelden' onderaan de nieuwsbrief te klikken.

Om je de beste ervaring op onze website te geven, gebruiken we cookies, inclusief derde partij-cookies, verbonden met ons strikte privacy beleid. Door verder te lezen, ga je akkoord met het gebruik van onze cookies. Lees meer of wijzig je voorkeursinstellingen hier.

Ik ga akkoord